top of page

alternatif baskı: cyanotype

Alternatif fotoğraf terimi bugün ticari üretimi olmayan tarihi fotoğraf tekniklerinin büyük bir kısmına verilen bir isimdir. 1960’larda alternatif fotoğraf, fotoğraf endüstrisinin tekeline ve sınırlı ürünler üzerine uzmanlaşmasına karşı bir slogan olarak doğmuştur. Alternatif fotoğrafçılık gerek eski gerekse yeni fotoğraf tekniklerini barındıran uçsuz bucaksız bir dünya sunar. Günümüzde birçok fotoğrafçı özgürlük, ilham ve özgünlük arayışında 19. yüzyıl fotoğrafının nesnel gerçekliği ile uğraşmayı tercih ediyor.

Fotoğraf tarihinin ilklerinden olan Cyanotype (mavi baskı) tekniği fotoğraf baskılarından, mimari ve teknik çizimlere kadar birçok alanda kullanılmıştır. Uygulamasının oldukça basit olması ve kendine has mavi tonlarıyla keşfedildiği 1842’den bu yana birçok fotoğrafçı ve sanatçının sık sık kullandığı bir baskı yöntemi olmuştur

İki günlük yoğunlaştırılmış Cyanotype atölyesinde katılımcılar baskı için gereken kimyasalların hazırlanmasını, doğru poz sürelerinin tespiti, tonlama ve mürekkep baskılı yazıcılardan oluşturulan negatifleri kullanarak baskı yapma fırsatı bulacaklar.

Atölye katılımcılarına:

 

  • Geleneksel cyanotype solüsyonları 2 adet 100 ml’lik (yaklaşık 100 baskı),

  • Ölçüm için şırıngalar, damlalıklar, 30ml. Tween20 verilecektir.

  • Sabitleyici vb. kimyasal gereksinimler ortak kullanım için hazırlanacaktır.

2 gün

tek grup
hafta sonu
10.00-18.00
kontenjan 10 kişi

Atölye danışmanı:

Serdar Bilici

Atölye bedeli:

Bizimle iletişime geçin!

Atölye katılımcılarına verilecek malzemelerin tedarik edilebilmesi için kayıt sırasında 100₺ tutarındaki ön ödemenin yapılması gerekmektedir.

_459x600_unnamed6.png

* Baskı aşamasında kullanılacak kağıt, pigment ve negatif gibi malzemeleri katılımcılar kendileri temin edecektir.

bottom of page