açık atölye
Açık Atölye, katılımcılarına fotoğrafı bir ifade biçimi olarak kullanmanın adımlarını atmayı öğretmeyi hedefleyen üretim odaklı bir atölye. Aynı zamanda da fotoğrafı benzer biçimde kullanan fotoğrafçıları anlama çabasını da bir o kadar önemsiyor.
Oğuz Karakütük tarafından yürütülen atölye; teori ve proje olmak üzere iki bölümde gerçekleşiyor. 10 hafta Teori bölümünde her hafta bir başlıktan yola çıkarak belli önermeler ve birçok iş üzerine tartışıyoruz. 6 hafta süren Proje bölümünde ise belirlenen bir konu/kavramdan yola çıkarak her bir katılımcının atölye sonuna kadar bireysel bir proje üretmesi için çalışılıyor. Bu sayede, katılımcıların bir konu üzerinde yoğunlaşarak çalışmayı deneyimlemeleri ve bu deneyimin gelecek projeleri için bir adım olması amaçlanıyor.
Atölyeye fotoğrafın temel problemlerini -teknik olarak- çözmüş herkes başvurabilir. Açık Atölye sonunda katılımcıların, rastlantısal olarak “güzel” fotoğraflar üretmenin ötesinde, belli bir amaç ve arayış ile görüntülerin peşine düşmenin önemini anlamalarını, fotoğrafları için kalıp yargılardan uzaklaşmış kişisel bakış açılarını sorgulayarak bir adım daha atmış olmaları hedefleniyor.
16 hafta
haftada 1 gün
hafta içi
çarşamba
19.00-22.00
kontenjan 8 kişi
Atölye danışmanı:
Oğuz Karakütük
& Yalım Ardıç
Proje//
11. - 16. Haftalar:
Açık Atölye'nin son bölümü olan "Proje" bir fotoğraf projesinin ortaya çıkışından, tamamlanıp bir kitaba ve/veya sergiye dönüşmesine kadar geçen süreyi baştan sona ele alıyor.
Bir görsel anlatı kurmanın çıkış noktasını, motivasyonunu ve yükselişini irdeleyerek başlayan Açık Atölye Proje, temel sorulara cevaplar bulduktan sonra projenin hayata geçmesi, yaratıcı sürecin beslenmesi, pratikte yaşanan sorunlar, ilerlemeler-geri dönüşler-yön değiştirmeler arasında kendi hikayenizi kurmanızı ve bunu hayata geçirmenizi sağlayacak. Bunu yaparken kendi yöntemlerinizi geliştirmenize, mevcut yöntemlerden ilham almanıza yardımcı olarak size yol arkadaşlığı yapacak. Ardından, ortaya koyduğunuz çalışmanın sergi ve kitap sürecinin tasarlanması ve uygulanması sürecinde ihtiyaç duyacağınız edit ve kurgu desteğini size sağlayacak. Bir diğer deyişle, çalışmanıza dışarıdan bir gözle bakabilmeniz için, bir editör ya da küratör gözüyle çalışmanıza yaklaşabilmeniz için sizi yönlendirecek. Açık Atölye Proje’yi tamamladığınızda, gelecek projelerinizde ister kendi kendinizin editörü olun, isterseniz tasarımcılarla, editörlerle çalışın; artık tüm adımları ve karşınıza çıkabilecek durumları tanıyor olacaksınız.
Açık Atölye, bir projenin planlama aşamasından hayata geçirilmesine, söylemek istediğinizin ne olduğundan seçeceğiniz görsel dile ve yaklaşımınıza, ortaya çıkabilecek etik konulardan pratik meselelere, görsel anlatınızın ortaya çıkışından hayati öneme sahip edit-kurgu-tasarım aşamaları da dahil, çalışmanızın bir kitabın sayfalarına ya da sergiye dönüşümüne kadar ihtiyaç duyacağınız her adımda yanınızda olacak.
Katılımcılardan mevcut çalışma veya çalışma araçlarını, kendilerine ait olan -ya da kendi fotoğrafları yoksa da başkalarına ait sevdikleri- fotoğrafları fotokopi ya da baskı olarak getirmeleri isteniyor. Katılımcıların varsa eskizlerini, maket taslaklarını, grafik malzemelerini yanlarında getirmeleri bekleniyor. Atölye sürecinde görselleri masa ve zeminde hareket ettirerek, doğrudan basılı materyaller ile çalışacaksınız.
Atölye Programı
Teori//
1. Hafta:
Temel tasarım
Neden önemlidir? Ne işe yarar?
2. Hafta:
Estetik nedir?
Güzel/çirkin/iyi/kötü kavramları ile
estetik arasında nasıl bir bağ kurulabilir?
3. Hafta:
Baktığım fotoğrafta gördüğümden fazla ne var?
Eleştiri kavramı ve fotoğraf eleştirisi
4. Hafta:
Fotoğraflarla görsel fotoğraf tarihi.
5. Hafta:
Fotoğraf seçimi ve fotoğraflarla kurgu oluşturma.
6.Hafta:
Deneysel fotoğraf
7. Hafta:
Portre/öz portre.
8.Hafta:
Fotoğraf ve gerçeklik arasındaki belalı aşk
Belge ve belgesel fotoğraf // Öncüler
9.Hafta:
Belge ve belgesel fotoğraf
Yeni Hikaye Anlatıcıları
10.Hafta:
Çağdaş fotoğraf akımları
öne çıkanlar//
@bahadiraksan Daffodil ile @issp_latvia tarafından düzenlenen Self Publish Riga 2018'de birincilik aldı ve Kaunas Gallery, Kopa Printing House ve Antalis işbirliği ile basıldı. 7 Mart 2019’da Litvanya'daki Kaunas Gallery’de kitap lansmanına eşlik eden Daffodil sergisi izleyiciyle de buluştu. Kitabın Türkiye lansmanı ise Ankara’da Ka’da gerçekleşti.
Halil Ünay'ın @halil.unay Hayvanat Bahçesi kitabı Photo London ve La Fabrica'nın birlikte düzenlediği #BookDummyAward 2018'de finale kaldı!
@oguzkarakutuk -Delta- ve @bahadiraksan -Daffodil- maket kitapları ile @fotobookfestivalkassel seçkisinde shortliste kaldı.
@halil.unay -Zoo- @bahadiraksan -Daffodil- ve @muratakbyrak -MonkeyWrench- kitaplarıyla @istanbulphotobookfestival'de iyi kitaplar arasında shortliste kaldı.
@burakciritci -Waiting Room // Bekleme Odası- @emreakyüz -on my (T) Own // Kendi Kentime- @emre_erbay -Not Anymore // Artık Yoklar- ve @oguzkarakutuk -Delta- kitaplarıyla Self Publish Riga 2018'de shortliste kaldı.