top of page

Eğitim > Atölyeler >

düşün taşın

bakış açınızı değiştirecek, uygulamayı demlerken teoriye ağırlık veren atölyeler…

1.jpg

hayri şengün ile yolları çatallanan atölye

Bir heykel kuramı için gerekli malzemelerse kavranmışlardır. Dört ayaktan iki ele ulaşmış canlılar olarak bizler, kavramaya oldukça yatkınız. Bu durumda el ve zihin ile kavrama arasında bir analoji kurulabilir ve bu analoji bizi, aynı anda bu çoklu kavrama ile heykelle ilişkilenir hale getirir. Bir heykel kuramından, heykelin oluşum sürecini/yöntemini aktarabilmesi beklenmelidir.

amour02.jpg.webp

sinema ve zamanın halleri

Nejat Ulusay danışmanlığında on iki hafta sürecek Sinema ve Zamanın Halleri, sinema aracılığıyla zamanımızın hallerine, yani küreselleşme sürecinin beraberinde getirdiği belirsizliğe, aşkın, ailenin ve emeğin durumuna, gençlik, kadınlık ve erkeklik hallerine, göçmenlik/mültecilik sorununa ve geleceğe ilişkin kaygılara [ekosinema olgusundan beden-ruh ikiliği, ölümlülük-ölümsüzlük ve başka durumlara da işaret eden robot/android/cyborg meselesine] ve elbette sinemanın kendi hallerine [örneğin daha da hızlanan anaakım/ticari sinemadan minimalist ya da ‘yavaş sinema’ eğilimine] bakmayı amaçlamaktadır.

alain+delon.jpg

yıldızlara bakmak

Nejat Ulusay danışmanlığında 8 hafta sürecek olan Yıldızlara Bakmak dünden bugüne, dünyanın farklı ülke sinemalarından örneklerle yıldızları, onlarla ve onlar aracılığıyla hayatla ilişkimizi anlamaya çalışmayı amaçlıyor. Atölyede, popüler filmsel türler ve çağdaş ‘blockbuster’lardan sanat sinemasına, farklı kategorilerdeki filmlerle birlikte anılan yıldızlar ele alınacak. Bunlar arasında Charlie Chaplin, Marlon Brando, Meryl Streep, Robert De Niro, Nicole Kidman, Alain Delon, Jeanne Moreau, Juliette Binochet, Marcello Mastroianni, Sophia Loren, Penélope Cruz, Gael Garcia Bernal, Zhang Ziyi, Aishwarya Rai, Ayhan Işık, Türkan Şoray, Müjde Ar gibi yıldız oyuncular ve yeni kuşaklardan isimler yer alacak.

carrying-ox_edited.jpg

açık atölye

Açık Atölye, katılımcılarına fotoğrafı bir ifade biçimi olarak kullanmanın adımlarını atmayı öğretmeyi hedefleyen üretim odaklı bir atölye. Aynı zamanda da fotoğrafı benzer biçimde kullanan fotoğrafçıları anlama çabasını da bir o kadar önemsiyor. Oğuz Karakütük tarafından yürütülen atölye; teori ve proje olmak üzere iki bölümde gerçekleşiyor. 10 hafta Teori bölümünde her hafta bir başlıktan yola çıkarak belli önermeler ve birçok iş üzerine tartışıyoruz. 6 hafta süren Proje bölümünde ise belirlenen bir konu/kavramdan yola çıkarak her bir katılımcının atölye sonuna kadar bireysel bir proje üretmesi için çalışılıyor.

uzak.jpg

sinema ve kent

Nejat Ulusay danışmanlığında gerçekleşecek Sinema ve Kent programında, sinemanın ilk yıllarındaki kent görüntülerinden 1920’lerin “kent senfonisi filmleri”ne, “kara film” (film noir) ve bilim kurgu gibi popüler filmsel türlerdeki kent temsillerinden, Martin Scorsese, Woody Allen, Federico Fellini, Agnes Varda, Wim Wenders ve Nuri Bilge Ceylan gibi auteur sinemacıların belli şehirleri filmlerinde nasıl resmettiklerine, yabancılaşma, suç ve toplumsal cinsiyet gibi konulara, sinema ve kent arasındaki ilişkinin, Roma, Paris, Berlin, Lizbon, Londra, New York, Tokyo, İstanbul ve Ankara gibi dünyanın farklı coğrafyalarındaki kentlerde çekilmiş filmler üzerinden geniş bir bağlam içinde ele alınması amaçlanmaktadır.

trish_morrissey_16_nisan_1984_seven_years_serisinden_.jpg

70lerden bugüne fotoğrafta güncel trendler

GAPO ile 70lerden Bugüne Fotoğrafta Güncel Trendler, fotoğraf tarihinden ve özellikle 1970’lerden itibaren fotoğraftaki güncel akımları ‘Özel Yaşam Fotoğrafları’, ‘Deadpan Fotoğraf’, ‘Hikâye Anlatıcıları’, ‘Yeni Dokümanterler’ gibi belli başlıklar altında inceleyen bir vizyon geliştirme atölyesi.

gallery-08.jpg

anlatmanın başka ihtimalleri

Ali Saltan ile gerçekleşen, görmenin, göstermenin, anlatabilmenin imkanlarını soruşturan ve atölye katılımcılarıyla birlikte üretim pratiğini teorik olarak irdeleyen Anlatmanın Başka İhtimalleri, belgesel fotoğrafa farklı açılardan yaklaşmayı deniyor.

bottom of page